Vi djupdyker i BAT-metoden med Elin Bååth - Reactive K9

Vi djupdyker i BAT-metoden med Elin Bååth

Jag, Frida från Reactive K9 har nu haft fördelen att få prata med Elin Bååth, Hundhelhet, i en live på Reactive K9's instagram, där vi djupdyker i ett ämne som står henne varmt om hjärtat- nämligen BAT-metoden som är en förkortning av Behaviour Adjustment Training.

 

Så vem är Elin?

Elins resa inom djurvärlden började redan som 16-åring när hon flyttade till Gotland för att arbeta på en gård som tog hand om hästar med beteendeproblematik. Men det var när hon senare adopterade sin hund Ivy, som hade en svår bakgrund från ett shelter i Ryssland som hennes intresse för hundar verkligen väcktes.

Ivy led av stress och rädsla, vilket även tog sig uttryck i aggression. För att kunna hjälpa Ivy och skapa ett bra liv tillsammans, utbildade sig Elin till inom hundbeteende. Hon är idag BAT-instruktör och har fördjupat sig i ämnen som aggression och rädsla.

 

I samtalet ställer jag frågan till Elin hur BAT-metoden skiljer sig från andra metoder och hon berättar att om man skulle se en BAT-session på det utifrån så skulle det vara svårt att se att det faktiskt är en träningssession som pågår. 

Hon förklarar sedan att i en optimal BAT-session så går man med ganska långt koppel, typ 5 meter, löst och hunden bara går och nosar lite, tittar upp lite och "åh där är en hund" och "åh en människa" och sen går den och nosar lite till och kanske gräver lite eller gör någonting annat- och det är just det som är BAT-träning och så ser ju inte riktigt andra träningssessioner ut.

Elin säger att "BAT bygger på samma teorier som exponeringteori", hon tillägger även att "Det går ut på att hunden ska vara på en väldigt trygg plats och under stresströskeln, verkligen under under, så att den kan liksom gå och nosa och visa alla de här avslappnande beteendena och samtidigt vara på så långt avstånd till sin trigger att den kan se den, men fortsätta vara under den här stresströskeln".

 

Jag frågar sedan Elin att om man jobbar på det här sättet med hunden, använder man någon typ av förstärkning då?

Hon förklarar att man inte använder någon typ av förstärkning med hunden så som godis eller dylikt utan att hunden får förstärkning från miljön. För att det är ju det hunden gör den största delen av tiden under dagen när den går på promenad, att den får förstärkning av exempelvis spännande dofter eller att de ser något spännande som en ekorre.

Väldigt intressant tycker jag, det är insiktsfullt i hur vi människor ofta låser fast oss på förstärkning som vi själva kan ge hunden.

Men som Elin även förklarar är "att det som ofta händer när vi belönar mycket och hunden fokuserar på oss, det kan hända fler saker, dels att den inte riktigt noterar triggern och det är jättepraktiskt när man bara behöver ta sig förbi, men om vi vill verkligen förändra hundens känslomässiga responser på lång sikt så behöver också den notera och ta in information om det den är rädd för".

Vi går även in på mycket mer under samtalet, som om hur man exempelvis hanterar outförutsägbara situationer och vad hundägare kan tänka på om de vill börja använda sig av BAT i vardagen.

 

Se Liven här nedanför och dela gärna med er av era tankar!

 

TACK för ett härligt samtal Elin! Jag har plockat med mig massor av inspiration och verktyg som jag tror att jag och Otto kan ha nytta för i vardagen.

 

Glöm inte att kika in på hennes hemsida där hon erbjuder ett kostnadsfritt 15 minuters samtal med dig som har frågor, som är sugen på att boka en BAT-session eller kanske göra en beteendeutredning.

https://www.hundhelhet.com/ 

 

 

Elin nämner i samtalet några böcker som hon varmt kan rekommendera:

Om BAT:
Grisha Stewart- Behaviour Adjustment Training 2.0: New Practical Techniques for Fear, Frustration, and Aggressionin Dogs

Om hundens hjärna och kognitiva förmågor:
Per Jensen- Hundens språk och tankar

Om pattern games:
Leslie McDevitt- Control Unleashed

  

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.